Vroeger was er niet zoveel te doen. Daarom zag men lezen vaak als een manier om nieuwe dingen mee te maken zonder het huis te verlaten. Tegenwoordig zijn er echter veel verleidingen. Denk maar aan social media en Netflix. Het kan hierdoor een uitdaging zijn om tieners te motiveren om te lezen. Laat hen toch zien dat lekker wegduiken in een boek ontspanning biedt in de snelle en soms harde buitenwereld. Dit kun je doen door hen kennis te laten maken met de beste tiener boeken van het jaar. In dit artikel vind je een selectie van de beste tiener boeken van het jaar. Er is gezorgd voor verschillende onderwerpen en thema’s. Zo komt elke tiener aan zijn/haar trekken. Lees het artikel dus snel en kies een leuk boek uit!

Beste tiener boeken van 2019

Door de jaren heen zijn er enorm veel boeken geschreven. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een geschikt boek uit te kiezen. Daarom staan wij voor je klaar. We hebben namelijk een selectie gemaakt van de top 5 beste tiener boeken van het jaar. Om je verder op weg te helpen recenseren we bovendien alle boeken uit deze selectie. Op die manier weet je van tevoren waar de boeken over gaan zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken. Hoewel alle boeken uit deze lijst tienerboeken zijn, geven we ook aan voor welke leeftijdsklasse de boeken geschikt zijn. Je komt er dus achter welke de beste tiener boeken zijn en kiest gemakkelijk een passend boek uit!

1. After 1 – Hier begint alles

Wil je een kind optimaal motiveren om te lezen? Dan is het wellicht een goed idee om hem/haar kennis te laten maken met een leuke boekenreeks. Op die manier kan hij/zij gewoon het volgende boek uit de serie lezen wanneer hij/zij het eerste boek heeft uitgelezen. After 1 - Hier begint allesKlinkt daarom een boek uit een boekenreeks als een van de beste tiener boeken voor jou? Dan kies je voor het boek After 1 – Hier begint alles. Dit boek is een van de beste tiener boeken van het jaar en is deel 1 uit de reeks “After”. Het boek gaat over de achttienjarige Tessa Young. Zij laat haar vriendje en moeder achter om te gaan studeren aan de universiteit van Washington.

Tot nu toe klinkt het verhaal nog super onschuldig, omdat Tessa dit al jaren had gepland. De rest van haar toekomst lijkt ook al helemaal vast te liggen. Maar dan ontmoet ze Hardin, een onaardige jongen die onder de tattoos en piercings zit. Deze jongen weet een grote passie in Tessa naar boven te halen. Ze doet er alles aan om zich hiertegen te verzetten, maar helaas is dat tevergeefs. Tessa leert de wilde en romantische kant van Hardin kennen. Ze wordt vervolgens zelfs gedwongen om een keuze te maken. Zal ze kiezen voor haar vertrouwde jeugdvriendje Noah? Of een toekomst die nieuw, spannend en onbekend is?

Eigenschappen van het boek After 1 – Hier begint alles:

2. En ik dan?

Door boeken te lezen, maak je veel nieuwe dingen mee en ontdek je allerlei plekken. Er zijn namelijk enorm veel fictieve werelden en interessante situaties beschreven in boeken. En ik dan?Hoewel sommigen graag over fantasiewerelden lezen, is het voor anderen juist leuker om over herkenbare situaties te lezen. Is daarom een van de beste tiener boeken voor jouw kind een boek over een gebroken gezin? Dan kun je kiezen voor het boek En ik dan?. Dit boek gaat over Emma die voor haar veertiende verjaardag een reis naar Amerika van haar vader krijgt. Echter, Emma heeft de afgelopen 7 jaar nauwelijks contact gehad met haar vader…

Vanwege het diepgaande thema is dit boek een van de beste tiener boeken van het jaar. Deze roadstory over een vader en dochter die de reis van hun leven maken is vlot leesbaar. Wil je meer weten over het boek “En ik dan?”? Lees dan de uitgebreide recensie erover in het artikel over de beste kinderboeken.

Eigenschappen van het boek En ik dan?:

3. After 2 – Je kan niet leven zonder hem

Een van de beste tiener boeken uit deze lijst is het eerste deel van de boekenreeks After. Heb je dat boek al gelezen? Of lijkt het boek zo spannend dat je meteen ook het tweede boek wil aanschaffen? Dan kun je het boek After 2 – Je kan niet leven zonder hem (ook) aanschaffen. After 2 - Je kan niet leven zonder hemDit boek behoort net als deel 1 ook tot de beste tiener boeken van het jaar. In dit boek gaat het verhaal over Tessa gewoon door. Het bleek in deel 1 dat Hardin een weddenschap was aangegaan waar Tessa de dupe van werd. Hierdoor werd Tessa vernederd. Ze blijft dus verslagen achter.

Voor Tessa voelt het aan alsof de intense relatie tussen haar en Hardin voor hem slechts een spel is geweest. Dit maakt dat het voor Hardin ook moeilijker wordt om Tessa te overtuigen van zijn oprechte liefde. Tessa besluit op den duur toe te geven. Dit is echter de start van een periode van ruzies en steeds weer goedmaken. Vanwege Hardin’s traumatische jeugd en onzekerheid zorgt de ontstane situatie bij hem voor heftige jaloezie en agressie. Gelukkig heeft Tessa veel geduld en liefde voor hem. Ze komen hierdoor toch weer bij elkaar. Maar ook After 2 – Je kan niet leven zonder hem wordt afgesloten met een echte cliffhanger…

Eigenschappen van het boek After 2 – Je kan niet leven zonder hem:

4. Boy 7

Als tiener denk je na over wat je in verschillende situaties zou doen. Denk je maar eens in dat je ergens wakker werd en niets meer wist. Je wist niet eens meer je naam. Wat zou je dan doen? Als je niet weet hoe jij zou handelen, dan is het een goed idee om een boek hierover te lezen. Boy 7Daarom is het niet verbazingwekkend dat Boy 7 behoort tot de beste tiener boeken. Dit boek gaat immers over een soortgelijke situatie. In het boek wordt een 15-jarige jongen ergens in Amerika wakker. Hij heeft een zware hoofdpijn en een verstuikte enkel. Als hij om zich heen kijkt, ziet hij dat hij ligt op een kale, snikhete grasvlakte.

Het ergste van de zaak is dat de jongen niet weet waar of wie hij is. Begrijp je nu waarom Boy 7 een van de beste tiener boeken is? De jongen heeft gelukkig een dosis doorzettingsvermogen en een beetje geluk. Hij vindt namelijk een rugzak met een mobiele telefoon. Nu wil hij het alarmnummer intoetsen, maar ziet een voicemailbericht. Het blijkt dat het bericht van hem afkomstig is. Bovendien is het bericht “wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie”. Met behulp van de spullen in zijn rugzak gaat de jongen op zoek naar zijn verleden. Hij durft in de tussentijd niemand te vertrouwen. Op den duur komt hij achter de verschrikkelijke waarheid…

Eigenschappen van het boek Boy 7:

5. Honderd uur nacht

De meeste tieners hebben er weleens over nagedacht om van huis te vertrekken. Misschien zijn ze het niet eens met de regels van hun ouders of vinden ze dat ze veel problemen hebben. Opnieuw beginnen ergens waar niemand je kent klinkt dan als de ideale oplossing. Echter, als tiener zie je de gevaren van een dergelijke stap vaak niet in. Honderd uur nachtDaarom is het begrijpelijk dat het boek Honderd uur nacht behoort tot de beste tiener boeken van het jaar. Dit boek gaat immers over een dergelijk thema. Emma, de hoofdfiguur is erachter gekomen dat haar vader, een schooldirecteur, flirt met haar klasgenootje. Dit zorgt voor allerlei roddels, bedreigingen en beledigingen op social media.

Het is daarom niet raar dat Emma wil vluchten. Zogezegd, zo gedaan. Ze vlucht stiekem in haar eentje naar New York. Alvorens haar vertrek huurt ze via het internet een appartement in de grote stad. Daar aangekomen blijkt dat het gehuurde appartement niet bestaan. Gelukkig ontmoet ze wel een jongen en zijn zusje, die alleen thuis zijn. De kinderen worden vrienden. Dit gebeurt net op tijd, want daar komt nog een tegenslag: orkaan Sandy. Emma trekt daarom bij de kinderen in aamen met een stoere jongen die ze eerder ontmoette. Na de orkaan is er geen elektriciteit, mobiel netwerk en water. Hoe kunnen de kinderen overleven? Honderd uur nacht is super spannend en is daarom een van de beste tiener boeken.

Eigenschappen van het boek Honderd uur nacht: